Chris Wouters en Sierd Sikkema naar bronzen medaille op NK Marathon

Zondag 16 april was het weer zover. Om 10.00 uur ging het startsignaal op de Coolsingel van Rotterdam en gingen meer dan 12.000 hardlopers op weg naar de finish 42 km en 195 meter verder.

Daar sta je dan na maanden van voorbereiding tussen duizenden lopers te bibberen en te wachten dat het eindelijk begint. Het was zo’n 8 graden bij de start, gelukkig weinig wind. Maar kort voor het begint is er nog een ander “kippenvel” moment: Lee Towers staat op een hefkraan hoog boven de lopers en zingt “You never walk alone”. Dat gaat de lopers door hart en nieren.

Copyricht: Marieke Wouters

Wie zelf hardloopt of een lopend familielid heeft kan zich een beetje indenken in de wereld van een marathonloper. Chris Wouters, ook de rennende tandarts genoemd, is met 68 jaren niet meer de jongste en een heel ervaren wedstrijdloper met 9 medailles bij het NK op zak. En toch heeft ook hij last van de zenuwen en is iedere marathon weer spannend. Hij werkt nog steeds als tandarts in Fijnaart en is druk met allerlei nevenwerkzaamheden. Een podiumplaats hield hij dit jaar voor uitgesloten. In de klasse van 65 jaar en ouder was een enorm sterk veld aan de start die Chris in andere wedstrijden voorbij moest laten gaan. Ook had hij een trainingsachterstand opgelopen.

Sierd Sikkema startte in de klasse 50-55. Sierd werkt bij een hardloopwinkel en is hardlooptrainer. Hij is relatief laat met hardlopen begonnen. Al snel ontwikkelde hij zich tot een echte topatleet en bekroonde zijn trainingen met een eerste plek in 2021 op het NK in Amsterdam met een zeer snelle tijd van 2uur en 36 minuten. Hij krabbelde terug van een tijd met blessures en minder trainen, maar had goede hoop voor deze zondag.

Beide atleten en vele met hun trainen bijna dagelijks voor dat ene grote moment van de marathon. Door de grote afstand is dat geen wedstrijd die je snel over kunt doen. Dat verklaart nogal de spanning bij de wedstrijdlopers die 4-5 maanden intensief voorbereiden. Het trainen naast een drukke baan is dan ook een grote uitdaging. Kilometers van 120-180 per week zijn geen uitzondering.

Voor een toptijd moet alles kloppen voor die ene dag, dat ene moment. Naast de training zijn eten en drinken cruciaal. En dat je vooraan kunt staan in het startvak als je een snelle tijd wilt lopen is een hele kunst bij meer dan 12.000 mede lopers. Dat was bij Sierd en Chris die beide voor THOR Roosendaal starten het geval. Beide liepen een slimme, konstante race. Veel hardlopers lopen in de eerste helft te snel en krijgen het dan zeer moeilijk of moeten uitstappen. Chris finishte in 3:14,20 en Sierd in 2:39,52 en beide werden daarmee 3e op het NK Marathon in hun leeftijdsklassen, M65 en M50.

Marc Gunter finishte in 3:07 en werd 17e in de klasse M55. Floris Terheil 69e in 3:22 bij de atleten M40 en Hans Lazeroms van THOR eindigde in 3:31 als 45e in de klasse M50.

Henk Guise, eveneens een ervaren wedstrijdloper bij THOR met uitstekende loopprestaties liep de marathon van Rotterdam ter voorbereiding op een ultra race in Zuid-Afrika: de Comrades marathon, een van de zwaarste wedstrijden wereldwijd van 86km lengte. Henk liep een extra ronde rondom de Kralingse Plas om 50 kilometer vol te maken. Dat lukte uitstekend.

THOR-aspirant Bart Bastiaansen liep de marathon in SUB 3 uur en eindigde in 2:56 en dat met maar 3 trainingen !

De resultaten zijn hier te vinden: uitslagen

Bericht aangeleverd door: Klaus Riemer, 06 6983 6548